Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Zelfs als het land binnen Europa ligt. Ga jij binnenkort naar Oostenrijk? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Oostenrijk aan het plannen bent.
Weer en beste reistijd Oostenrijk
Oostenrijk heeft een landklimaat. Hierdoor kan het in de winter goed koud worden, en kunnen de zomers juist heel warm worden. Dat twee derde van het land meer dan 500 meter boven de zeespiegel ligt, draagt hier alleen maar aan bij.
Er zijn eigenlijk 2 ideale seizoenen om Oostenrijk te bezoeken: in de zomer en in de winter. In de winter is Oostenrijk zeer geschikt voor wintersport. Vooral in de maanden januari, februari en de eerste helft van maart kun je hiervoor prima in Oostenrijk terecht. Van mei tot en met september is de beste periode om naar Oostenrijk te reizen in de zomer. Voor echt zomers weer, kun je het beste in juli en augustus gaan. Hou er wel rekening mee dat het in dal gebieden dan goed heet kan zijn, met af en toe een fikse onweersbui als gevolg.
Het weer in Oostenrijk kan sowieso vrij grillig zijn, vooral in de berggebieden. In een korte tijdsperiode kunnen temperaturen flink veranderen, en een plotselinge weeromslag ligt altijd op de loer. Het weer is daarom ook vaak moeilijk te voorspellen. Het kan bijvoorbeeld de ene dag prachtig weer zijn met 26 graden, terwijl het de volgende dag regenachtig is en het maximaal net 12 graden wordt. Zelfs in de zomermaanden.
Een vakantie naar Oostenrijk boeken
Een vakantie naar Oostenrijk kun je heel eenvoudig zelf regelen. Vaak is het een kwestie van de auto pakken en een hotel, vakantiehuisje of camping boeken. Wil je toch graag via een organisatie boeken, of een georganiseerde (rond)reis maken? Kijk dan eens bij Koning Aap of SNP Natuurreizen.
Hoe kom je in Oostenrijk?
De meeste mensen die naar Oostenrijk gaan, zullen met de auto gaan. De afstand is zo’n 1000 kilometer en je rijdt er ongeveer 10 uur op (afhankelijk van waar je moet zijn natuurlijk). Maar je kunt ook vliegen naar Oostenrijk. De belangrijkste vliegvelden van Oostenrijk zijn Wenen, Graz, Innsbruck, Salzburg, Klagenfurt en Linz. KLM vlieg direct van Amsterdam naar Wenen en Graz. Transavia vliegt vanaf Amsterdam naar Innsbruck en Salzburg, en vanaf Rotterdam/Den Haag Airport naar Klagenfurt.
Diegene die ook op een milieuvriendelijkere manier wilt reizen, kan ook met de trein gaan. Je maakt hierbij dan onder andere gebruik van het ICE netwerk van Duitsland. Kijk voor meer informatie en treintickets op NSinternational.com. Ga je liever met de bus? Vaak kun je tegen relatief goede prijzen door Europa reizen met Flixbus. Dit zijn de bestemmingen van Flixbus in Oostenrijk. Hopelijk zit jouw bestemming er tussen.
Reizen door Oostenrijk
Voor het reizen door Oostenrijk geldt eigenlijk hetzelfde als voor het reizen naar Oostenrijk. De meeste mensen reizen door Oostenrijk met de auto. Oostenrijk heeft een goed onderhouden wegennet. Ook handig om te weten: om op de snelwegen van Oostenrijk te mogen rijden, heb je een vignet nodig. Deze kun je tegenwoordig ook online bestellen en laten registreren op kenteken, zodat je geen sticker meer op je raam hoeft te plakken. Daarnaast moet je voor bepaalde wegen of bergpassen nog extra tol betalen, zoals voor de Brennerpas en de Tauern Autobahn.
Doordat Oostenrijk zo bergachtig is, wordt er veel gebruik gemaakt van grote bruggen en tunnels. Maar je zal ook regelmatig op bochtige bergwegen of bergpassen rijden. Als je bang bent voor haarspeldbochten, ga dan vooral niet door Oostenrijk rijden. In de winter (grofweg van begin november tot de eerste helft van april) is het noodzakelijk dat je winterbanden onder je auto hebt liggen. In de bergachtige gebieden kunnen daarnaast op sommige wegen sneeuwkettingen nodig zijn, of kunnen soms wegen afgesloten zijn. Kijk voor meer handige dingen en praktische info over rijden in Oostenrijk vooral ook even op de site van de ANWB. Wil je niet met de auto door Oostenrijk reizen? Dan zijn de trein en Flixbus goede opties.
Douaneregels Oostenrijk
Je kunt gewoon vrij reizen naar Oostenrijk, want Oostenrijk is een Schengenland. Je hebt daarom geen visum nodig. Als je met de auto gaat, wordt je op de grens over het algemeen ook niet gecontroleerd, al kan de marechaussee soms wel grenscontroles uitvoeren. Neem daarom ook altijd een reisdocument mee als je naar Oostenrijk gaat. Dit hoeft geen paspoort te zijn, een identiteitskaart is ook goed. Deze moet nog wel geldig zijn natuurlijk. Meer praktische info en handige dingen om te weten omtrent de douaneregels van Oostenrijk vind je op Nederland Wereldwijd.
Gezondheid Oostenrijk
De medische zorg in Oostenrijk is van hoog niveau. Het is wel verstandig om van te voren een goede reisverzekering af te sluiten. Met een Europese zorgpas, ook wel EHIC (European Health Insurance Card) genoemd, heb je recht op noodzakelijke medische zorg als je tijdens je vakantie in Oostenrijk ziek wordt of een ongeval krijgt.
Als je naar Oostenrijk gaat, heb je over het algemeen geen inentingen nodig. Het is wel verstandig om uit te kijken voor teken. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies omtrent vaccinaties.
Elektriciteit & internet Oostenrijk
Oostenrijk maakt net als Nederland gebruik van een 230 Volt netwerk. In Oostenrijk hebben ze dezelfde stopcontacten en stekkers, dus je hebt geen wereldstekker nodig.
De internetverbinding is over het algemeen goed, maar houdt er rekening mee dat er op de iets meer afgelegen gebieden geen internetdekking kan zijn.
Munteenheid Oostenrijk
Oostenrijk behoort ook tot de eurozone, dus je kunt er gewoon met de euro betalen. Hoewel je bijna overal met je bankpas kunt betalen, is het verstandig om ook een creditcard en wat contant geld mee te nemen. Er zijn overigens voldoende pinautomaten in Oostenrijk, mocht je wat geld op willen nemen.
Taal Oostenrijk
In Oostenrijk wordt Duits gesproken. Zodra je in Oostenrijk bent, zul je wel merken dat ze een ander dialect hebben, en soms ook andere woorden gebruiken.
Tijdsverschil Oostenrijk
Er is geen tijdsverschil met Oostenrijk. Ook goed om te weten: in Oostenrijk wordt de klok ook verzet naar de winter- en zomertijd. Precies op dezelfde dagen als bij ons, dus daar hoef je in ieder geval geen rekening mee te houden.
Veiligheid Oostenrijk
Oostenrijk is een veilig land. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Je kunt dus met een gerust hart op vakantie.
Bezienswaardigheden Oostenrijk
Naast handige dingen en praktische info, wil je natuurlijk ook weten wat je in Oostenrijk kunt doen. De meeste mensen gaan naar Oostenrijk voor de Alpen. In de winter is Oostenrijk het land bij uitstek om te skiën en te snowboarden, in de zomer kun je juist prachtige bergwandelingen maken. Maar ook steden zoals de hoofdstad Wenen en het historische Salzburg zijn zeker de moeite waard. Als je in de zomer naar Oostenrijk gaat, is het ook zeker een aanrader om een tijdje te verblijven bij een van de vele meren die Oostenrijk rijk is.
Lees ook: Dit zijn de leukste bestemmingen in Oostenrijk
Slapen in Oostenrijk
Als je naar Oostenrijk gaat, kun je slapen in een van de vele hotels, B&B’s en vakantiehuizen. Word bijvoorbeeld wakker in een idyllisch Alpenhotelletje, met prachtige uitzichten over de bergen. Ook heeft Oostenrijk veel campings, vooral rond de meren.
Vakantiehuisjes kun je onder andere boeken bij TUI, Belvilla, Landal of Sunweb. Voor hotels kun je kijken bij Trivago. Wil je gaan kamperen in Oostenrijk, kijk dan eens bij ACSI Eurocampings.
Eten en drinken Oostenrijk
De Oostenrijkse keuken heeft veel weg van de Duitse keuken, of de Duitse juist van de Oostenrijkse. Het is maar net hoe je het bekijkt. Je kunt de typische Oostenrijkse keuken ook wel een boerenkeuken noemen, want het is grotendeels gebaseerd op aardappelen en vlees. Met een soepje vooraf.
Iedereen kent natuurlijk wel de Wiener Schnitzel, een gepaneerde kalfschnitzel. Naast verschillende soorten schnitzels, zijn ook verschillende soorten worsten populair. Wat ook typerend is voor de Oostenrijkse keuken, zijn Knödels en het veelvuldig gebruiken van pannenkoeken. Het meest bekende gerecht uit Oostenrijk is waarschijnlijk ‘Kaiserschmarrn’, een lunchgerecht of tussendoortje bestaande uit dikke reepjes pannenkoek, met heel veel poedersuiker. Je krijgt er vaak ook een schaaltje appelmoes en/of vruchten compote bij. Maar ook de welbekende apfelstrudel komt uit Oostenrijk. Je kunt dus ook wel zeggen dat Oostenrijkers echte zoetekauwen zijn.
Naast deze ‘Duitse invloeden’, heeft de Oostenrijkse keuken ook veel Hongaarse invloeden. Goulash is een voorbeeld van een gerecht dat inmiddels al helemaal is ingeburgerd in de Oostenrijkse keuken. Doordat Oostenrijk ook aan Italië grenst, zie je in sommige gebieden ook steeds meer Italiaanse gerechten terug.
Wat betreft drinken is Oostenrijk echt een bierland. Populaire biersoorten in Oostenrijk zijn Weissbier en Weizenbier. Wat ook typerend is voor Oostenrijk, zijn schnapps. Daarnaast kent Oostenrijk ook een opvallend grote wijncultuur. Ze houden dus wel van een drankje, die Oostenrijkers.
Vond je deze handige dingen en praktische info over Oostenrijk nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.