Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Heb jij een reis naar Ecuador op de planning staan en ben je nog op zoek naar wat praktische info? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Ecuador aan het plannen bent.
Weer en beste reistijd Ecuador
Een van de handige dingen om te weten voordat je naar Ecuador vertrekt, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. Eigenlijk heeft Ecuador niet echt een beste reistijd. Dat komt omdat het klimaat op de diverse plekken in het land erg verschillend is.
Zo is de beste reistijd voor het binnenland van Ecuador van juni tot en met september. De zon schijnt dan vaker en de temperaturen zijn aangenaam. Door dit betere weer en de schoolvakanties is dit wel het hoogseizoen. Het is dan overal drukker, en de prijzen voor accommodaties en tours zullen ook hoger liggen.
Maar deze maanden zijn juist het minst goed als je naar de kust en de Galapagos eilanden wil. In deze streken is het van juni tot en met september weliswaar een droge periode, maar het is dan wel vaak bewolkt en de temperaturen liggen lager. Ook is de zee ruwer, wat niet echt voordelig is als je wil snorkelen of duiken. In de maanden januari tot en met mei is het juist hoogseizoen op aan de kust en op de Galapagos eilanden. De temperatuur is hoger, en de zon schijnt vaak. Er valt in deze periode ook meer regen, maar dit zijn dan vaak korte, heftige buien. Of je hebt een dag flink wat regen en de andere dagen zijn zonnig.
Ik was zelf eind april/begin mei in Ecuador. Het was toen redelijk bewolkt en regenachtig in het binnenland, maar aan de kust was het prachtig weer. In de twee weken op de Galapagos eilanden heb ik maar 1 dag gehad dat het flink bleef regenen.
Een reis naar Ecuador boeken
Een reis naar Ecuador kun je eenvoudig zelf boeken, want het land is goed geschikt om doorheen te reizen. Je kunt ook ook een rondreis boeken. Gelukkig zijn er genoeg organisaties die rondreizen door Ecuador aanbieden. Als je naar de Galapagos eilanden wil, kun je ook heel eenvoudig een vlucht en accommodatie boeken. Ook kun je de Galapagos eilanden als een tour boeken, of als onderdeel van je rondreis door Ecuador.
Reizen naar Ecuador
Djoser – Bekijk rondreizen
Riksja Travel – Bekijk rondreizen
Sawadee – Bekijk rondreizen
SNP natuurreizen – Bekijk rondreizen
TUI – Bekijk rondreizen
Travelactive – Bekijk reizen
Activity International – Bekijk reizen
Hoe kom je in Ecuador?
Ecuador heeft meerdere internationale en nationale vliegvelden. KLM vliegt dagelijks naar Quito (UIO) en Guayaquil (GYE). Dit is een gecombineerde vlucht: ze vliegen eerst naar Quito, dan naar Guayaquil en dan terug naar Amsterdam. Als je op de heenweg naar Guayaquil vliegt, heb je op de heenweg dus een tussenstop in Quito. Vlieg je op de terugweg vanuit Quito, hou dan rekening met een tussenstop in Guayaquil. De vlucht naar Quito duurt bijna 12 uur, op de terugweg doe je er inclusief tussenstop bijna 14,5 uur over.
Je kunt natuurlijk ook via een andere maatschappij vliegen. Vluchten met een extra tussenstop zijn vaak wel iets goedkoper. Kijk op Skyscanner wat de meeste gunstige vluchten zijn.
Reizen door Ecuador
Als je zelf door Ecuador reist, kun je dit het beste via de bus doen. Ecuador heeft een goed busnetwerk, bijna alle steden hebben wel een busstation. Zowel locals als toeristen maken hier veel gebruik van. Als toerist zul je merken dat de bussen ook relatief goedkoop zijn. Er zit wel een groot verschil tussen de bussen. Sommige bussen zijn nieuw en goed uitgerust. Deze rijden vaak op de langere afstand routes. Tickets voor deze bussen moet je vooraf kopen, bijvoorbeeld op het busstation. Andere bussen zijn juist redelijk verouderd, en stoppen overal totdat de bus helemaal vol is (ook met staande mensen). Ook komen er regelmatig verkopers van bijvoorbeeld eten deze bussen in.
Omdat Ecuador een relatief klein land is, is het vliegtuig een minder gebruikt vervoersmiddel. Behalve wanneer je naar de Galapagos eilanden wil natuurlijk. Vluchten binnen Ecuador zijn ook redelijk goedkoop, behalve de vluchten naar de Galapagos eilanden. Avianca biedt de meeste vluchten aan naar de Galapagos eilanden.
Douaneregels Ecuador
Andere handige dingen om te weten voordat je naar Ecuador vertrekt, zijn natuurlijk de douaneregels. Als je naar Ecuador gaat, heb je een paspoort nodig die nog minstens 6 maanden geldig is. Als je minder dan 3 maanden blijft, heb je geen visum nodig. Wel kunnen ze bij de douane vragen om een bewijs dat je het land binnen 3 maanden weer verlaat. Kijk voor meer praktische info rondom de douaneregels voor Ecuador op de website van buitenlandse zaken.
Neem ook geen drugs mee naar Ecuador. Het is mijn ervaring dat, zeker op vluchten van en naar Amsterdam, hier streng op gecontroleerd wordt. Zo werd mijn handbagage 2 keer gecontroleerd. Ook moest bij vertrek van mijn vlucht naar Amsterdam de ruimbagage van alle passagiers ook samen met de douanier doorgespit worden. Had ik net zo zorgvuldig mijn volle backpack ingepakt…
Gezondheid Ecuador
De medische zorg in Ecuador is goed, vooral in de grote steden heb je goede ziekenhuizen. In de kleinere plaatsen kom je uit bij een mix tussen wat wij kennen als ziekenhuis en huisarts. Dit gaat er wel heel anders aan toe als bij ons. In Baños heb ik een hechting eruit moeten laten halen (iets met een ongelukje met een surfplank). Terwijl een van de artsen zich over mij ontfermde, behandelde een andere arts een kind die naast mij in de ruimte in een bed lag. In het bed daarnaast lag een andere vrouw, waar een paar verpleegsters mee bezig waren. Ook al hingen er gordijnen tussen de verschillende ‘behandelkamers’, ik geloof dat er in totaal wel 30 mensen in dezelfde ruimte aanwezig waren.
In Ecuador kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. Ook komt, bijvoorbeeld in de jungle, malaria voor. Daarnaast kan hondsdolheid en gele koorts voorkomen. Toch zijn inentingen voor Ecuador niet verplicht, maar wel aanbevolen. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies en meer praktische info omtrent vaccinaties voor Ecuador.
Kraanwater kun je in Ecuador trouwens niet drinken. Kijk ook uit met ijsblokjes, melk en gewassen fruit.
Elektriciteit & internet Ecuador
Ecuador maakt gebruik van een 120 Volt netwerk. Het is wel aan te raden om een wereldstekker of adapter mee te nemen, omdat de meeste stopcontacten niet voor Nederlandse stekkers geschikt zijn. Ecuador maakt namelijk gebruik van stekker type A en B (Verenigde Staten).
In de meeste hotels en restaurants heb je gratis wifi. Ook hebben sommige pleinen in grote steden openbare wifi punten. Ecuador maakt gebruik van een 4G netwerk. Hou er wel rekening mee dat de roamingskosten voor internetten in Ecuador redelijk hoog zijn, dus het slim om je telefoon zo in te stellen dat je alleen gebruik kunt maken van de wifi-netwerken.
Munteenheid Ecuador
De munteenheid van Ecuador is de Amerikaanse Dollar (USD). Ecuador, Panama en de Verenigde Staten zijn de enige 3 landen die de Amerikaanse Dollar als officiële munteenheid gebruiken. Tot 2000 had Ecuador zijn eigen munt, maar de inflatie werd zo hoog dat de economische situatie niet meer te houden was. De toenmalige regering heeft toen de drastische beslissing genomen om over te gaan op de de Amerikaanse Dollar. Sindsdien in de Ecuadoraanse economie een stuk stabieler.
Wat praktische info over geld in Ecuador: er wordt nog veel contant betaald. In hotels en sommige restaurants in de grote steden kun je vaak wel met je creditcard betalen, maar op straat wordt nog veel contant geld gebruikt. Het is daarom verstandig om altijd genoeg contant geld bij je te hebben. Over het algemeen zijn er wel genoeg pinautomaten in Ecuador.
Taal Ecuador
De officiële taal in Ecuador is Spaans. In sommige gebieden worden ook de oude Incataal Quechua en andere indianentalen gesproken. In de toeristische gebieden spreken sommige mensen wel Engels, maar toch is het in Ecuador wel handig als je een paar woorden Spaans spreekt.
Tijdsverschil met Ecuador
De tijdzone van Ecuador is UTC-5, de Galapagos eilanden bevinden zich in tijdzone UTC-6. Nederland heeft tijdzone UTC+1. In onze wintertijd is het tijdsverschil met Ecuador 6 uur en met de Galapagos eilanden 7 uur. Ecuador kent geen zomertijd. Dat betekent dat in onze zomertijd het tijdverschil met Ecuador 7 uur is, en met de Galapagos eilanden is deze 8 uur.
Veiligheid Ecuador
Ook handig om te weten: reizen in Ecuador is relatief veilig. Er vinden soms wel eens berovingen op toeristen plaats, vooral in de steden Quito en Quayaquil. Maar zolang je in de wat toeristische buurten blijft, gebeuren er over het algemeen gekke dingen. Hou je kostbare bezittingen buiten zicht, en ga ‘s avonds niet in je eentje de straat op. In het noorden van Ecuador, op de grens met Colombia, is het wel gevaarlijk. Het wordt dan ook aangeraden om hier niet naartoe te reizen. Bekijk de actuele info met betrekking tot veiligheid in Ecuador op de site van buitenlandse zaken.
Bezienswaardigheden Ecuador
Naast handige dingen om te weten en praktische info, wil je waarschijnlijk ook weten wat je allemaal in Ecuador kunt doen. Ecuador is een gevarieerd land om doorheen te reizen. Je hebt hier alles: grote steden, jungle, stranden en vulkanen. De hoofdstad Quito heeft een prachtig historisch centrum. De stad Cuenca is juist de culturele stad van Ecuador. Voor avontuur en activiteiten ga je naar het plaatsje Baños of naar de jungle.
In het Cotopaxi National Park kun je hiken, mountainbiken of paardrijden door het vulkanisch landschap. Strandliefhebbers kunnen naar de kust van Ecuador. Maar ook de Galapagos eilanden hebben prachtige stranden. Dus mocht die prachtige onderwaterwereld en natuur je nog niet genoeg aanspreken, dan heb je nu nog een extra reden om naar de Galapagos eilanden te gaan.
Lees meer: Ecuador: de mooiste plekken en bezienswaardigheden
Eten en drinken in Ecuador
Uit eten gaan in Ecuador is lekker goedkoop. Op veel plekken kun je een zogenaamde ‘menu del dia’ krijgen. Je krijgt dan een voorgerecht, een hoofdgerecht met een stukje vlees, rijst, salade en/of aardappelen, een toetje en een glas drinken voor een paar euro. Hierdoor hebben we zelfs op de Galapagos eilanden goedkoop kunnen eten.
De Ecuadoraanse keuken heeft wat invloeden van de Peruaanse keuken. Zo kun je op verschillende plekken in de bergen ook Cuy (Cavia) krijgen. Ook kun je in Ecuador ook op veel plekken (voornamelijk aan de kust) ceviche krijgen. Deze wordt wel anders klaargemaakt dan de ceviche in Peru. Ecuadoraanse specialiteiten zijn Llapingachos (aardappelpasteitjes) en Yahuarlocro (lamsdarmstoofpot op aardappelbasis). Wat ik zelf heerlijk vond, is dat je op veel plekken in Ecuador verse sapjes kunt krijgen. Vooral sapjes en passievrucht en ananas staan vaak op de kaart.
Ecuador krijgt ook steeds meer ‘Westerse’ restaurants. In steden zoals Quito en Cuenca en in toeristische plekken zoals Baños kun je ook internationale of vegetarische restaurants vinden. Hier betaal je over het algemeen wel iets meer voor, maar het is nog steeds goedkoop.
Slapen in Ecuador
Een ander handig ding om te weten voordat je naar Ecuador vertrekt, is waar je kunt slapen. In Ecuador zijn genoeg mogelijkheden om te overnachten. Over het algemeen slaap je in een hotel of een hostel. Ik heb voornamelijk in hostels geslapen. De Secret Garden hostels in Quito en Cotopaxi zijn wat mij betreft hele fijne hostels. Ook kun je nog relatief goedkoop overnachten op de Galapagos eilanden. De prijzen liggen hier uiteraard wat hoger dan in de rest van Ecuador, maar je kunt nog genoeg betaalbare slaapplekken vinden.
Slapen in Ecuador
Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
Zoover – Bekijk accommodaties
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuisjes
Tours in Ecuador
Om verschillende bezienswaardigheden van Ecuador te kunnen zien, zul je waarschijnlijk een tour boeken. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Quito tours doen naar Cotopaxi of naar de markt in Otavalo. Als je een cruise wil doen langs de Galapagos eilanden, moet je deze vaak ook van te voren boeken.
Vond je deze handige dingen en praktische info over Ecuador nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.