Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Ben jij van plan om binnenkort naar Curaçao te gaan? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Curaçao aan het plannen bent.
Weer en beste reistijd Curaçao
Een van de handige dingen om te weten voordat je naar Curaçao vertrekt, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. Over het algemeen heeft Curaçao een tropisch klimaat: warm, droog en zonnig. Het hele jaar door liggen de dagtemperaturen tussen de 28 en 34 graden.
De zon schijnt ongeveer 70% van de tijd. Totaal onbewolkte dagen komen er bijna niet voor, vandaar dat je vaak wel een aantal wolken op je vakantiefoto’s terugziet. Januari, februari, maart, juli en augustus zijn de meest zonnige maanden.
Het regenseizoen loopt van september tot en met december. Het is niet zo dat het dan alleen maar regent, maar het regent dan wel net iets vaker dan in de rest van het jaar. Ook aan de regen kun je zien dat Curaçao in de tropen ligt. De regenbuien zijn vaak kort maar intens.
Hoewel je Curaçao dus het hele jaar kunt bezoeken, is de beste reistijd voor Curaçao is grofweg van januari tot en met juni. Met name februari en maart zijn erg aangenaam.
Een reis naar Curaçao boeken
Hoewel ik normaal gesproken niet van het boeken van een pakketreis ben, en eigenlijk ook nooit via een reisbureau boek, kun je dat voor Curaçao prima doen. Aangezien Curaçao een eiland is en je hier over het algemeen niet wekenlang gaat rondreizen, kun je prima 1 hotel uitkiezen om je vakantie door te brengen. Het boeken van een losse vlucht en een los hotel is voor Curaçao ook niet voordeliger.
Reizen naar Curaçao
TUI – Bekijk vakanties
Sawadee – Bekijk rondreizen
KLM – Bekijk Package Deals
Hoe kom je in Curaçao?
Aangezien Curaçao een eiland in de Cariben is, kom je hier alleen per vliegtuig. Het vliegveld van Curaçao heet Hato Airport (CUR) en ligt aan de noordkant van het eiland, aan de kust. Vanaf Schiphol kun je met zowel KLM als TUI naar Curaçao vliegen. De vliegtijd vanaf Schiphol naar Curaçao bedraagt ongeveer 9-10 uur.
Reizen door Curaçao
Als je naar Curaçao gaat, kun je het beste een auto erbij huren. Tenminste, als je meer wilt zien dan je hotel en het dichtstbijzijnde strand. Het eiland is niet groot, dus door een auto te huren kun je tijdens je vakantie letterlijk alle kanten van het eiland leren kennen. Wel zijn de afstanden tussen de verschillende plekken relatief groot. Als jouw hotel bijvoorbeeld aan de Jan Thiel baai ligt, dan heb je wel een auto nodig om bijvoorbeeld in Willemstad te komen, wat 8 km verderop ligt. Daarnaast zijn de wegen van Curaçao over het algemeen niet vriendelijk voor voetgangers en fietsers. Een huurauto is dus echt een aanrader! De meeste hotels zijn hier ook op ingericht en hebben voldoende parkeerplaatsen.
De wegen van Curaçao zijn goed begaanbaar. Maar hou er wel rekening mee dat het toch wel even duurt voordat je aan de andere kant van het eiland bent. Het verkeer kan soms redelijk druk zijn, en er zijn geen snelwegen. Om je een voorbeeld te geven: over het bovengenoemde stukje tussen de Jan Thiel baai en Willemstad hebben wij soms wel een half uur tot 3 kwartier over gedaan. Kijk voor meer handige dingen en praktische info omtrent het rijden in Curaçao op de site van de ANWB.
Douaneregels Curaçao
Andere handige dingen om te weten voordat je naar Curaçao vertrekt, zijn natuurlijk de douaneregels. Hoewel Curaçao soms een Nederlands eiland genoemd wordt, is het geen onderdeel van Nederland. Het maakt ook geen deel uit van het Schengen-gebied. Dus als je naar Curaçao gaat, heb je een Nederlands paspoort nodig. Een ID-kaart is niet voldoende. Dit is wel leuk voor de stempelverzamelaars onder ons.
Daarnaast moet je in het bezit zijn van een geldig retourticket of een doorvlieg-ticket. Ook moet je je (1e) verblijfadres kunnen doorgeven.
Gezondheid Curaçao
Voor Curaçao zijn vaccinaties niet verplicht. Alleen een vaccinatie voor gele koorts is verplicht, zodra je uit een gebied komt waarin dit heerst. Op Curaçao zelf heerst geen gele koorts. Wel komen er ziektes voor die door muggen worden overgedragen, zoals dengue, chikungunya en Zika. Malaria komt er niet voor. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies en meer praktische info omtrent vaccinaties in Curaçao.
Over het algemeen is de medische zorg in Curaçao redelijk goed. Via de meeste hotels kun snel bij een dokter terecht. Bij een spoedgeval kun je terecht in het St. Elizabeth ziekenhuis terecht, welke redelijk goed is uitgerust. Het is wel verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten voordat je naar Curaçao gaat. Ook handig om te weten: het kraanwater op Curaçao kun je in principe drinken.
Elektriciteit Curaçao
Curaçao heeft 110-130 volt stroom bij 50Hz. Veel apparatuur die je mee wilt nemen zal hierop werken, maar waarschijnlijk niet alles. Het is handig om dit voor vertrek even te controleren. Op Curaçao worden voornamelijk zogenaamde ‘Amerikaanse’ stekkers gebruikt. Neem daarom voor de zekerheid een wereldstekker mee, al kun je vaak in je hotel ook wel een adapter krijgen die geschikt is voor een Nederlandse stekker. Sommige hotels en appartementen bieden 220 volt elektriciteit aan. Dit hebben wij ook in Nederland. Deze hebben ook dezelfde stopcontacten als wij in Nederland gebruiken. Hou er wel rekening mee dat de stroom op Curaçao regelmatig kort uit kan vallen.
Munteenheid Curaçao
De officiële munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden. Euro’s worden niet geaccepteerd. Bekijk van te voren even wat de huidige wisselkoers is. Hou er daarnaast rekening mee dat niet alle ATM’s naar behoren werken, of dat je als Nederlander niet uit elke ATM geld kan halen. Wij hadden pas bij de 3e ATM geluk. Gelukkig worden creditcards bijna overal geaccepteerd. Aan het eind van onze vakantie hadden wij uiteindelijk nog behoorlijk wat geld over.
Taal Curaçao
Nederlands en Papiamento zijn de officiële talen. Door de vele Amerikaanse toeristen wordt er ook veel Engels gesproken. Ook hoor je stiekem dat er nog redelijk wat Spaans gesproken wordt. Dat komt omdat Curaçao relatief dichtbij Venezuela ligt.
Tijdsverschil met Curaçao
De tijdzone van Curaçao is UTC-4. Nederland ligt in UTC+1 ligt, dus het tijdsverschil met Curaçao is 5 uur. Omdat Curaçao geen zomertijd kent, bedraagt het tijdsverschil 6 uur zodra bij ons de zomertijd in gaat.
Veiligheid Curaçao
Curaçao is een stuk veiliger geworden dan dat het jaren terug was, maar toch is het belangrijk om goed op te blijven letten. De meeste toeristen krijgen niet te maken met criminaliteit, maar probeer toch je waardevolle spullen goed op te bergen en je huurauto (indien mogelijk) op een bewaakt terrein te parkeren.
Ook moet je uitkijken waar je ‘s avonds in het donker loopt. Gebieden waar veel hotels zijn, zijn vaak goed bewaakt. In deze bewaakte gebieden kun je wel veilig over straat. Buiten deze bewaakte gebieden is het wel een stuk minder veilig dan in Nederland. Mocht je een vakantiehuisje huren, let er dan ook op dat deze in een bewaakt gebied ligt.
Bezienswaardigheden Curaçao
Naast handige dingen en praktische info, wil je natuurlijk ook weten wat je in Curaçao kunt doen. Veel mensen gaan voor het mooie weer en de prachtige stranden. Curacao heeft dan ook veel mooie stranden, zoals Cas Abou en de Grote Knip. Maar er zijn genoeg andere bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan Willemstad of het Christoffel nationaal park.
Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Curaçao
Eten en drinken in Curaçao
In Curaçao zijn er genoeg mogelijkheden om te eten en te drinken. Deze gelegenheden zijn vaak wel in of bij hotels of bij het strand te vinden. Dit zorgt er wel voor dat het eten vaak enigszins toeristisch is, en soms niet eens zoveel afwijkt van wat je in Nederland in restaurants eet. Ook de frikandellen en kroketten kun je op elke straathoek krijgen.
Voor de meer lokale gerechten kun je het beste naar Willemstad gaan. Voorbeelden van lokale gerechten zijn stoofschotels zoals karni stobá (met rundvlees) of kabritu stobá (met geitenvlees). Lokale gerechten worden vaak geserveerd met rijst, gefrituurde yuca of funchi. Daarnaast kun je op Curaçao heerlijk vlees van de BBQ krijgen, en kun je in veel restaurants ook vers gevangen vis eten. Lekker!
Slapen in Curaçao
De meeste accommodaties op Curaçao zijn grote resorts die dicht bij het strand liggen. De bekendste liggen aan de Jan Thiel Baai, zoals Papagayo en Livingstone Jan Thiel Beach Resort. Hier heb je buiten de resorts verschillende restaurantjes aan het water, en een beach club. Hier is dus ook ‘s avonds nog wat vertier. Ook in de buurt van Mambo Beach liggen enkele grote resorts. Daarnaast liggen verspreid over de kust (dus niet meteen in de buurt van Willemstad) verschillende resorts. Hou hier wel rekening mee dat je ‘s avonds, buiten de evenementen op het resort, niet veel kunt doen.
De laatste jaren worden ook kleine boetiek hotelletjes steeds populairder. Deze vind je vooral in het centrum van Willemstad en de opkomende wijk Pietermaai. Heb je geen zin in een hotel of resort? Er zijn ook genoeg appartementen of vakantiehuisjes die je kunt huren. Let hierbij wel goed op de ligging voordat je deze boekt.
Slapen op Curaçao
TUI – Bekijk vakanties
Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
Musjroom – Bekijk vakantiehuisjes
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuisjes
Vond je deze handige dingen en praktische info over Curaçao nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
- De mooiste bezienswaardigheden van Curaçao
- De stranden van Curaçao die je niet mag overslaan
- Curaçao: (ont)spanning en sensatie
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.