Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Ben jij van plan om binnenkort naar Bolivia te gaan? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Bolivia aan het plannen bent.
Weer en beste reistijd
Een van de meest handige dingen om te weten voordat je naar Bolivia gaat, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. In principe kun je Bolivia het hele jaar bezoeken. Omdat het grootste gedeelte van Bolivia een hoge ligging heeft, wordt het hier nooit echt super warm. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 17 en de 24 graden.
In de maanden mei tot en met oktober is het het koudst (17-20 graden Celsius), maar er valt dan ook vrij weinig neerslag. Hou er wel rekening mee dat het in de hoger gelegen gebieden het echt wel vrij fris kan zijn. Zeker in de nacht. Bij Salar de Uyuni kunnen de dagtemperaturen erg aangenaam zijn, terwijl het ‘s nachts tot 20 graden kan vriezen. In de maanden november tot en met april ligt de gemiddelde temperatuur hoger (20-24 graden Celsius), maar valt er ook veel meer neerslag. Dit kan tot overlast zorgen in de lager gelegen gebieden, bijvoorbeeld door onbegaanbare wegen.
Het toeristische hoogseizoen in Bolivia ligt in de koudere, drogere periode. Hou er daarom rekening mee dat in deze periode de prijzen iets hoger kunnen liggen.
Een reis naar Bolivia boeken
Door de grote veelzijdigheid in natuur is Bolivia een land dat echt gemaakt is om rond te trekken. Het heeft ook geen stranden, dus een typische all-inclusive bestemming is het sowieso niet. Doordat er zoveel mensen zijn die in Bolivia rondreizen, is het heel makkelijk om dit allemaal zelf te regelen. Boek een vlucht en een of meerdere hotels, de rest regel je ter plekke.
Je kunt natuurlijk ook een rondreis boeken waarin alles al geregeld is. De meeste van deze reizen worden echter gecombineerd met landen als Peru of Chili. Dit zou ik persoonlijk zonde vinden. Zelf heb ik, als onderdeel van een reis van 6 maanden, iets meer dan 2 weken door Bolivia gereisd. Maar ik heb bijvoorbeeld het Amazonegebied overgeslagen omdat ik in Brazilië en Peru al in de jungle geweest was. Als je Bolivia combineert met (delen van) Peru of Chili, dan doe je zowel Bolivia als deze 2 andere prachtige landen tekort.
Reizen naar Bolivia
Koning Aap – Bekijk rondreizen
Riksja Travel – Bekijk rondreizen
Djoser – Bekijk rondreizen
Sawadee – Bekijk rondreizen
Shoestring – Bekijk rondreizen
Hoe kom je in Bolivia?
Wat praktische info: Bolivia heeft 2 internationale vliegvelden: Santa Cruz Viru Viru International (VVI) bij de stad Santa Cruz, en El Alto International Airport (LPB) bij de stad La Paz. Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Bolivia. Kijk daarom bij KLM, of Skyscanner wat de meest gunstige vluchten zijn.
Reizen door Bolivia
De meeste mensen reizen per bus door Bolivia. Het bussensysteem van Bolivia werkt goed en veel steden zijn op dit netwerk aangesloten. Reizen per bus is ook goedkoop. Maar als je de bussen van bijvoorbeeld Peru, Argentinië of Chili gewend ben, dan kan de kwaliteit van reizen wel flink tegenvallen. De bussen zijn vaak verouderd en niet super luxe. De locals maken ook gebruik van deze bussen. Terwijl wij onze backpack als bagage in aan het laden waren, kwam er een local met 2 mega grote zakken aardappelen aan. En andere keer nam een local levende kippen mee. Een busreis door Bolivia is dus altijd een avontuur.
Voor de langere afstanden kun je een Cama-bus pakken (slaapbus). Omdat deze veel duurder zijn, maken vooral toeristen hier gebruik van. Deze bussen zijn ook een stuk luxer met stoelen die je naar achter kunt stellen, en de bussen zelf zijn ook wat moderner. Ook worden binnenlandse vluchten steeds populairder in Bolivia. Deze vluchten zijn ook nog relatief goedkoop.
Douaneregels Bolivia
Andere handige dingen om te weten voordat je naar Bolivia vertrekt, zijn natuurlijk de douaneregels. Als je naar Bolivia gaat, heb je een paspoort nodig die nog minstens 6 maanden geldig is. Als je minder dan 3 maanden blijft, heb je geen visum nodig. Zodra je Bolivia binnenkomt, krijg je een stempel in je paspoort die 3 maanden geldig is.
Gezondheid Bolivia
Omdat Bolivia zo hoog ligt, moet je de eerste dagen rekening houden met hoogteziekte. Om je een idee te geven: het vliegveld van El Alto is het hoogstgelegen vliegveld ter wereld, op 4062 meter hoogte. Doordat wij niet gewend zijn aan deze hoogtes, kunnen wij een zuurstofgebrek krijgen. Dit resulteert in hoofdpijn, een snellere ademhaling en vochtverlies. Het is daarom goed om de eerste dagen veel te drinken en het rustig aan te doen.
Deze hoogte en de zon zorgen er ook voor dat je snel verbrandt of een zonnesteek oploopt. Het is goed om hier waakzaam op te zijn. Ook worden reisvaccinaties aanbevolen. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies omtrent vaccinaties.
Elektriciteit & internet Bolivia
Bolivia maakt gebruik van een 220 en 110 Volt netwerk. Het is wel aan te raden om een wereldstekker of adapter mee te nemen, omdat de meeste stopcontacten niet voor Nederlandse stekkers geschikt zijn. Ook zijn er regelmatig stroomstoringen, dus het is ook verstandig om een zaklamp en batterijen mee te nemen.
Omdat Bolivia arm is en nog niet zo goed ontwikkeld is, zijn er niet zoveel openbare plaatsen met wifi. Hotels en hostels (met uitzondering van afgelegen gebieden) hebben over het algemeen wel wifi. De roamingskosten voor internetten in Bolivia zijn redelijk hoog, dus het is slim om je telefoon zo in te stellen dat je alleen gebruik kunt maken van de wifi-netwerken.
Munteenheid Bolivia
In Bolivia wordt betaald met de Boliviano (BOB). Bekijk voordat je op reis gaat, wat de huidige wisselkoers is. In de steden en op de meeste toeristische plaatsen zijn geldautomaten waarmee je met je Nederlandse pinpas kunt pinnen. Hou er wel rekening mee dat deze regelmatig defect kunnen zijn. Het is daarom aan te raden om altijd voldoende contant geld bij te hebben, zeker als je buiten de steden komt. Bolivia is voor ons een goedkoop land om doorheen te reizen.
Taal Bolivia
In Bolivia spreekt men Spaans. In de toeristengebieden spreken sommige gidsen ook Engels, maar de meeste Bolivianen spreken geen Engels. Er wordt wel gezegd dat Bolivianen het duidelijkst Spaans spreken, dus dat komt goed uit voor iedereen die nog niet zo goed Spaans kan.
Tijdsverschil met Bolivia
De tijdzone van Bolivia is UTC-4. Nederland ligt in UTC+1, dus het tijdsverschil met Bolivia is 5 uur. Omdat Bolivia geen zomertijd kent, bedraagt het tijdsverschil 6 uur zodra bij ons de zomertijd in gaat.
Veiligheid Bolivia
Dit is misschien wel een van de meest handige dingen om te weten als je naar Bolivia gaat. Bolivia is namelijk niet het meest veilige land van Zuid-Amerika, dus het is wel een land waar je waakzaam moet zijn. Het wordt sowieso afgeraden om naar de coca producerende gebieden ten noorden van Cochabamba af te reizen. Dit is een gebied dat door buitenlandse zaken als onveilig staat gemarkeerd. In Bolivia komt redelijk veel criminaliteit voor. Het is een van de armste landen van Zuid-Amerika en de sociale onrust is groot.
Als je in Bolivia bent, merk je ook dat de Bolivianen niet helemaal open staan voor toeristen. Je wordt veel aangekeken of ze proberen op de een of andere manier geld van je te krijgen (bijvoorbeeld door een touwtje te spannen over een weg, en je mag er alleen door als je betaalt). Toeristen uit de westerse landen zijn voor Bolivianen namelijk heel rijk. Berovingen komen dan ook regelmatig voor, en heel zelden komen ook ontvoeringen van toeristen voor.
Het is daarom aan te raden om niet alleen over straat te gaan (vooral in de grote steden), niet na zonsondergang over straat te gaan, sloppenwijken te vermijden, je kostbare bezittingen niet duidelijk mee over straat nemen en niet zomaar in een auto te stappen. Ook wordt het aangeraden om geen taxi te pakken als dat niet noodzakelijk is. Daarnaast wordt er gewaarschuwd voor nepagenten die je in een auto proberen te krijgen om je te beroven, dus ga ook niet mee met ‘agenten’ in burger.
Ook de verkeersveiligheid in Bolivia is iets om rekening mee te houden. Een aantal wegen zijn gevaarlijk (vooral in de berggebieden) en de Bolivianen zijn ook die de meest veilige chauffeurs. Verkeersongelukken komen daarom ook vaak voor. Daarnaast zijn er regelmatig demonstraties en wegblokkades, probeer deze daarom ook veel te vermijden. Het is sowieso niet aan te raden om zelf in Bolivia te rijden.
Omdat Bolivia een enigszins onrustig land is, is het goed om het huidige reisadvies van Buitenlandse Zaken goed te controleren als je naar Bolivia gaat. Hier vind je ook een aantal handige dingen en praktische info voor wanneer je naar Bolivia gaat.
Bezienswaardigheden Bolivia
Naast handige dingen en praktische info, wil je natuurlijk ook weten wat je in Bolivia kunt doen. Voor liefhebbers van natuur, cultuur en avontuur is Bolivia de perfecte bestemming. Je kunt naar de Amazone, avonturen beleven in La Paz, genieten van de prachtige uitzichten van het meer Titicaca, de prachtige hoofdstad Sucre bezoeken en de mooiste natuurfoto’s maken in Salar de Uyuni.
Lees ook: Dit zijn de hoogtepunten van Bolivia
Eten en drinken in Bolivia
Op het eerste gezicht lijkt de Boliviaanse keuken veel op de Nederlandse. Een standaard Boliviaanse maaltijd is vlees, groente en aardappelen, al worden de aardappelen soms ook vervangen door rijst. Of je krijgt het gewoon allebei. Typisch Boliviaanse gerechten zijn Salteñas (een soort empenadas), Pique macho (heeft wat weg van een kapsalon) en Papas Rellenas (gevulde aardappelen). Het eten in Bolivia is relatief goedkoop. Er zijn ook veel marktjes waar je wat te eten kunt halen, en de kwaliteit hiervan is prima. Hier kun je bijvoorbeeld soep, snacks en soms ook hele maaltijden krijgen voor minder dan 2 euro.
Even wat praktische info voor vegetariërs: dat is lastig in Bolivia. Je krijgt dan vaak gegrilde kaas, of nog vaker: een ei. Al komen er, zeker in de grotere steden of in de toeristische gebieden. hippe tentjes bij. In de stad Sucre heb je bijvoorbeeld ook een paar leuke tentjes waar je iets aparts kunt eten, en vind je in La Paz ook internationale restaurants zoals Italiaans of Zwitsers.
Slapen in Bolivia
Een ander handig ding om te weten voordat je naar Bolivia vertrekt, is waar je kunt slapen. Als je naar Bolivia gaat, kun je slapen in hotels, hostels en Bed & Breakfasts. Vooral in de grotere steden vind je genoeg hotels, die ook vergelijkbaar zijn met Europese hotels. In plaatsen zoals Sucre vind je ook leuke boetiek hotelletjes. Als je naar Lake Titicaca gaat en daar op een van de eilanden verblijft, is het ook heel gebruikelijk om een homestay te doen. Ik kan je dat zeker aanraden, want ik heb daar veel geleerd over hoe de mensen op zo’n eiland leven.
Slapen in Bolivia
Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
Zoover – Bekijk accommodaties
Tours in Bolivia
Als je naar Bolivia reist, is de kans groot dat je een of meerdere tours gaat doen. Zo kun je Salar de Uyuni alleen via tours doen. Maar om de mijnen van Potosi te bezoeken, moet je vaak ook een tour boeken. Tours kun je over het algemeen het beste of ver van te voren regelen tijdens het boeken van je reis, of juist ter plekke. Als je het ter plekke regelt, moet je wel even goed kijken naar wat ze precies aanbieden, en niet altijd voor de goedkoopste prijs gaan. Vooral bij Salar de Uyuni zul je zien dat er veel aanbieders zijn, die staan te springen om je mee te nemen op een tour.
Vond je deze handige dingen en praktische info over Bolivia nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
- Dit zijn de hoogtepunten van Bolivia
- 6x dingen om te doen in Sucre, Bolivia
- Weetje: de bekendste Christusbeelden van Zuid-Amerika
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.