Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Zeker voor zo’n groot en divers land als Brazilië. Heb jij een reis naar Brazilië op de planning staan en ben je nog op zoek naar wat praktische info? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Brazilië aan het plannen bent.
Weer en beste reistijd Brazilië
Een van de handige dingen om te weten voordat je naar Brazilië vertrekt, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. In Brazilië is het altijd warm weer. Zelfs in de winter (tijdens onze zomer), is het in Brazilië rond de 25 graden. De beste reistijd voor dit land heeft dan ook voornamelijk te maken met het regenseizoen en de vakanties.
Als je kijkt naar het regenseizoen, verschilt de beste reistijd eigenlijk per regio. Voor het zuiden van het land is de beste reistijd van maart tot en met mei en van oktober tot en met december. De temperaturen liggen dan tussen de 25 en 30 graden, met een gemiddelde hoeveelheid regen. Van juni tot en met september valt er het minste neerslag, maar blijft de temperatuur vaak rond de 25 graden hangen. Ook is het dan hoogseizoen vanwege de schoolvakanties. De maanden januari en februari zijn ook erg populaire perioden vanwege vakanties en Braziliaans carnaval. Echter is dit wel de periode dat er het meeste regen valt. Ik heb Brazilië in januari en begin februari bezocht. In het Pantanal was het inderdaad behoorlijk nat, aan de kust viel het toen wel mee. Al hoorde ik wel overal dat het toen in december aan een stuk door geregend had.
In het noorden van Brazilië is de gemiddelde temperatuur het gehele jaar door 28/29 graden. De beste reistijd is hier van juli tot en met november, omdat er dan verreweg de minste regen valt. In centraal Brazilië is de beste reistijd van mei tot en met september, omdat dit de droge maanden zijn. Vooral mei tot en met juli is voor deze regio een goede tijd, omdat de natuur dan nog lekker groen is.
Een reis naar Brazilië boeken
Eigenlijk kun je in Brazilië terecht voor verschillende soorten vakanties. De meeste mensen trekken door het land heen, maar Brazilië is ook een geschikt land voor een zonvakantie. En eigenlijk kun je ook prima naar Rio de Janeiro voor een stedentrip van minstens een week. Als je wil rondreizen, kun je dat heel eenvoudig zelf regelen. Er gaan meerdere vluchten naar de verschillende plekken in het land, en de accommodaties kun je ook goed los boeken. Daarnaast zijn er ook genoeg aanbieders van georganiseerde reizen naar Brazilië.
Reizen naar Brazilië
Riksja Travel – Bekijk rondreizen
Sawadee – Bekijk rondreizen
Koning Aap – Bekijk rondreizen
Shoestring – Bekijk rondreizen
Djoser – Bekijk rondreizen
Hoe kom je in Brazilië?
Doordat Brazilië zo’n groot land is, zijn er ook meerdere internationale vliegvelden waar je naartoe kunt vliegen. De grootste internationale vliegvelden zijn:
- São Paulo – International Airport Guarulhos (GRU)
- Rio de Janeiro – Galeão (GIG)
- Belo Horizonte (CNF)
- Fortaleza (FOR)
- Belém – Val de Cães International (BEL)
- Recife (REC)
- Foz do Iguaçu (IGU)
Vanaf Amsterdam vliegt KLM dagelijks op São Paulo en Rio de Janeiro. In combinatie met Air France kun je op meerdere plekken vliegen zoals Fortaleza en Foz do Iguaçu. Je kunt natuurlijk ook via een andere maatschappij vliegen. Vluchten met een extra tussenstop zijn vaak wel iets goedkoper. Kijk op Skyscanner wat de meeste gunstige vluchten zijn.
Reizen door Brazilië
Als je door Brazilië reist, kun je voor de wat kortere afstanden het beste met de bus gaan. Brazilië heeft een groot en goed netwerk van bussen. Bijna elke (grote) stad heeft een busstation, ook wel een rodoviaria genoemd. Sowieso alle toeristische plekken kun je op deze manier bereiken. De bussen zijn goed uitgerust, maar ze zijn niet echt van de tijd. Als je een bus boekt, moet je altijd een wat langere reistijd plannen. Vooral als je voor een wat langere tijd in de bus zit, kan het zomaar zijn dat je 2 uur later dan gepland op je bestemming bent. Tickets voor de bussen moet je van te voren boeken. Dit kun je op het busstation doen, maar de grootste busmaatschappijen hebben ook een website waarop je tickets kunt boeken.
De lange afstandsbussen kun je onderverdelen in 3 categorieën:
- Convencional bussen zijn het goedkoopst, maar nog steeds comfortabel met stoelen die je een beetje achterover kunt zetten
- De executivo zijn wat ruimer opgezet, en voornamelijk geschikt voor de echte lange afstanden
- Leitos zijn de duurste en meest luxe bussen, met ruime stoelen die ver achterover kunnen.
Voor de echt grote afstanden kun je het beste vliegen. Zeker als je wat minder de tijd hebt. Ik had gelukkig genoeg tijd, dus ik heb alles in het zuiden van Brazilië met de bus gedaan. Maar hier heeft soms ook een busreis van 20 uur bij gezeten. Gelukkig heeft Brazilië meer dan genoeg vliegvelden en zijn er dus voldoende opties. De grootste maatschappijen in Brazilië zijn GOL en TAM.
Douaneregels Brazilië
Andere handige dingen om te weten voordat je naar Brazilië vertrekt, zijn natuurlijk de douaneregels. Als je minder dan 3 maanden in Brazilië blijft, dan heb je geen visum nodig. Wel heb je een paspoort nodig die nog minstens 6 maanden geldig is. Ook kunnen ze bij de douane vragen om een bewijs dat je het land binnen 3 maanden weer verlaat. Kijk voor meer praktische info rondom de douaneregels voor Brazilië op de website van buitenlandse zaken.
Gezondheid Brazilië
De medische zorg in de grote steden van Brazilië is van goede kwaliteit. De kans is hier ook groot dat de dokters een beetje Engels spreken. In de afgelegen gebieden is het echter een stuk minder goed gesteld met de medische zorg, of kan deze zelfs ontbreken. Voor de standaard geneesmiddelen vind je overal in Brazilië voldoende apotheken. Toch is het verstandig om ook zelf een paar basis geneesmiddelen mee te nemen. En sluit natuurlijk een goede reisverzekering af.
Voor Brazilië heb je geen verplichte inentingen nodig, maar een aantal inentingen worden wel aanbevolen. In Brazilië komt bijvoorbeeld gele koorts voor, hier is begin 2022 nog een uitbraak van gemeld. Ook komen in Brazilië een aantal ziektes voor die door muggen worden overgebracht, zoals dengue, chikungunya en zika. Ook komt, bijvoorbeeld in de jungle, malaria voor. Daarnaast kan hondsdolheid voorkomen. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies en meer praktische info omtrent vaccinaties voor Brazilië.
Kraanwater kun je in Brazilië trouwens niet drinken. Kijk ook uit met ijsblokjes, melk en gewassen fruit.
Elektriciteit & internet Brazilië
Ook handig om te weten: Brazilië maakt gebruik van 2 netspanningen, van 127 of 220 volt. Welke gebruikt wordt, verschilt per regio. Het is wel aan te raden om een wereldstekker of adapter mee te nemen, omdat de meeste stopcontacten niet voor Nederlandse stekkers geschikt zijn. Soms passen ze wel, maar gebruiken ze een andere voltage dan waar onze stekkers voor gemaakt zijn.
In de meeste hotels en restaurants heb je gratis wifi. Hou er wel rekening mee dat de roamingskosten voor internetten in Brazilië redelijk hoog zijn, dus het slim om je telefoon zo in te stellen dat je alleen gebruik kunt maken van de wifi-netwerken.
Munteenheid Brazilië
De munteenheid van Brazilië is de Braziliaanse Real (BRL). Bekijk voordat je op reis gaat, wat de huidige wisselkoers is. Op verschillende plekken kun je met een pinpas of creditcard betalen, maar lang niet overal. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contant geld op zak hebt. In de toeristische gebieden zijn er over het algemeen genoeg pinautomaten. Het is echter wel mijn ervaring dat je lang niet bij alle banken of pinautomaten geld uit de automaat kunt krijgen. Op een gegeven moment had ik door welke bank mijn pasjes wel altijd accepteerde, en ben ik daar eigenlijk altijd gaan pinnen.
Taal Brazilië
De officiële taal in Brazilië is Portugees. Regionaal wordt er soms nog een indianentaal gesproken. In de grote steden en toeristische gebieden spreken sommige mensen ook Engels. Soms kun je hier zelfs terecht met Spaans, Frans of Duits.
Tijdsverschil met Brazilië
Brazilië is verdeeld over 4 verschillende tijdzones: UTC-2 tot en met UTC-5. Brazilië heeft geen wintertijd, dus dat betekent dat het tijdsverschil in onze zomertijd 1 uur groter is. Zo liggen de meeste grote steden zoals Rio de Janeiro, Recife, Fortaleza en São Paulo in UTC-3. Het tijdsverschil met deze steden in onze wintertijd is 4 uur, in onze zomertijd bedraagt dit verschil 5 uur.
Veiligheid Brazilië
Ook handig om te weten: hoe veilig is Brazilië nou eigenlijk? De veiligheid in Brazilië verschilt erg per regio. In de meeste toeristische gebieden moet je een beetje waakzaam blijven, maar deze zijn niet per definitie onveilig. Qua veiligheid moet je vooral opletten in de grote steden, zoals São Paulo, Rio de Janeiro, Recife en Fortaleza. Hier komen regelmatig berovingen, overvallen en schietpartijen voor. Dit gebeurt voornamelijk in de achterstandsbuurten (favela’s), waar de laatste jaren de criminaliteit weer flink aan het toenemen is. Ik was in begin 2016 in Rio de Janeiro, en heb hier nog een georganiseerde tour door een favela gemaakt. Op dit moment is dit niet aan te raden. Maar ook toen al was een jongen die bij mij in het hostel verbleef, 2 keer beroofd in dezelfde straat. Hij liep daar alleen, en de 2e keer was hij in elkaar geslagen omdat hij niets meer bij zich had door de eerste beroving.
Ik heb me in ieder geval geen moment onveilig gevoeld in de Braziliaanse steden. Als je deze steden bezoekt, moet je vooral een beetje verstandig te werk gaan. Zolang je op de meer toeristische plekken in Rio de Janeiro (of de andere steden) blijft, en een beetje oplet, zal je waarschijnlijk niet zo heel veel gebeuren. Hou er wel rekening mee dat er op stranden zoals de Copacabana en Ipanema geregeld diefstallen voorkomen. Hier een paar praktische tips en info om je verblijf in Brazilië zo veilig mogelijk te maken:
- Ga niet alleen over straat
- Neem geen kostbare bezittingen mee
- Ga niet blind uit van je GPS, maar kijk juist of straten en pleinen veilig voelen
- Let goed op en wees alert of berovingen, en biedt geen verzet als dit gebeurd
- Ga niet naar de armere buurten van de steden
Bezienswaardigheden Brazilië
Naast handige dingen en praktische info, wil je waarschijnlijk ook weten wat je in Brazilië kunt doen. Het antwoord is: genoeg! Brazilië heeft bruisende steden zoals Rio de Janeiro en Sao Paulo. Zeker in Rio de Janeiro kun je je wel minstens een week vermaken. Maar daarnaast heeft Brazilië ook hele mooie natuur, zoals de watervallen van Iguaçu, het moerassige natuurgebied het Pantanal en natuurlijk de Amazone.
Naast deze bekende bezienswaardigheden, heeft Brazilië ook veel mooie stranden en prachtige eilandjes. Denk bijvoorbeeld aan het bekende paradijs Ilha grande, en het veel minder bekende Ilha do Mel. Maar ook aan de noordkust van het land liggen een aantal geweldige bestemmingen.
Lees meer: Deze bestemmingen in Brazilië mag je niet overslaan
Eten en drinken in Brazilië
Handig om te weten voor de vegetarische reiziger: de meeste restaurants in Brazilië zijn behoorlijk vlees georiënteerd. Een typisch Braziliaans gerecht bestaat uit vlees, rijst en bonen. Gelukkig zijn er in de grotere steden of toeristische plekken waar veel backpackers komen, ook steeds meer restaurants te vinden met vegetarische opties.
Een bekend Braziliaans gerecht is Feijoada. Dit is een traditionele, hartige stoofpot van zwarte bonen, worstjes en stukjes varkensvlees. Deze stoofpot hoort 24 uur gestoofd te zijn. Een ander bekend Braziliaans gerecht is een açai bowl. Açai is een bes die veel in Brazilië voorkomt. Met deze bessen worden veel smoothies en bowls met vers fruit gemaakt. Açai wordt ook wel een superfood genoemd en wordt ook steeds populairder. Dit compenseert het grote aanbod van gefrituurde producten. Zo kun je op veel straathoeken Pão de Queijo krijgen. Dit zijn gefrituurde snacks van kaas en brood.
Ga ook eens eten bij een Churrascaria. Dit zijn all-you-can-eat grill restaurants die je voornamelijk in het zuiden van Brazilië vindt. In deze restaurants lopen obers met grote spiesen door het restaurant en snijden de buitenkant van grote stukken vlees af. Niet iets voor iedere dag, maar het is een leuke ervaring om een keer te doen.
Slapen in Brazilië
Een ander handig ding om te weten voordat je naar Brazilië vertrekt, is waar je kunt slapen. Bij accommodaties in Brazilië moet je vooral denken aan hotels en hostels. Deze zijn er genoeg in het land te vinden, van grote ketens tot kleine hotels. Je kunt ze zelf heel eenvoudig van te voren online boeken. Tijdens mijn reis door Brazilië heb ik eigenlijk alleen in hostels geslapen. Echte aanraders zijn wat mij betreft het Curitiba Casa Hostel in Curitiba en de verschillende hostels van de keten Che Logarto.
Slapen in Brazilië
Tripadvisor – Bekijk hotels
Trivago – Bekijk hotels
Zoover – Bekijk accommodaties
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuisjes
Iberostar – Bekijk resorts
Tours in Brazilië
Als je gaat reizen door Brazilië, zal je waarschijnlijk ook regelmatig met een tour meegaan. Dit is sowieso het geval wanneer je bijvoorbeeld de Amazone of Pantanal wil bezoeken, maar ook in en rondom Rio de Janeiro zijn er veel dingen die je per tour kunt bekijken. Deze tours kun je eenvoudig vooraf online boeken, al zijn er op de meeste toeristische plaatsen ook mogelijkheden om deze ter plekke te boeken.
Vond je deze handige dingen en praktische info over Brazilië nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.