Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. En dat geldt ook voor het Afrikaanse land Namibië. Ben jij van plan om binnenkort naar Namibië te gaan? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Namibië aan het plannen bent.
Weer en beste reistijd Namibië
Een van de meest handige dingen om te weten voordat je naar Namibië gaat, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. Het zuiden van Namibië heeft een droog woestijnklimaat. Door dit woestijnklimaat, zijn de verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen groot. In het noorden van het land is het wel iets vochtiger, maar nog steeds redelijk droog.
Over het algemeen is de beste reisperiode voor Namibië van september tot half november. De gemiddelde temperatuur ligt dan (afhankelijk van de locatie) tussen de 25°C en 40°C. Er valt dan weinig regen. De natuur is minder groen, en door de droogte zijn er veel dieren bij de waterplassen te vinden. Hierdoor heb je een grote kans om wildlife te spotten.
Een andere goede periode is van april maart tot juni. De temperaturen zijn dan aangenaam, en de natuur wordt groen. In juli en augustus is het winter in Namibië. Overdag zijn de temperaturen nog steeds aangenaam, maar ‘s avonds kunnen de temperaturen onder het vriespunt komen. Ook is het in deze maanden drukker met toeristen.
De slechtste periode om Namibië te bezoeken, is van eind december tot en met begin maart. Je hebt dan erg hoge temperaturen, en vooral in het noorden van het land kan het dan soms flink regenen en onweren.
Een reis naar Namibië boeken
Namibië is een land om doorheen te reizen. Als je je reis helemaal zelf wilt regelen, zul je je wel goed moeten verdiepen. Naast het regelen van de vlucht, zul je de route uit moeten stippelen en verschillende accommodaties moeten boeken. Als je hier ervaring mee hebt, is dat ook prima te doen.
Daarnaast zijn er ook veel organisaties die rondreizen door Namibië aanbieden. Veel daarvan zijn groepsreizen in een bus. Deze zal ik je niet aanraden, want de afstanden zijn lang en je stapt uit bij een paar hoogtepunten. En hou er rekening mee dat je regelmatig aan een buffet diner zit met mede Nederlanders. Daar moet je van houden. Gelukkig zijn er ook genoeg opties voor een privé rondreis of door een organisatie geregelde self-drive.
Reizen naar Namibië
Djoser – Bekijk rondreizen
Riksja Travel – Bekijk rondreizen
Sawadee – Bekijk rondreizen
Koning Aap – Bekijk rondreizen
Shoestring – Bekijk rondreizen
Hoe kom je in Namibië?
Het internationale vliegveld van Namibië is Hosea Kutako International Airport(WDH) en ligt op zo’n 45 kilometer afstand van Windhoek. Vanaf Amsterdam gingen er directe vluchten (met tussenstop in Angola) met KLM. Deze zijn aan het begin van de coronacrisis gestaakt. Je kunt nu naar Namibië vliegen met een overstap in bijvoorbeeld Frankfurt, Londen of Johannesburg. Kijk op Skyscanner voor de goedkoopste vluchten.
Reizen door Namibië
De meeste mensen reizen met de auto door Namibië. Het is verstandig om een 4WD te nemen, omdat het land veel onverharde wegen kent. Veel mensen rijden in een pick-up. Ook toeristen hebben vaak een pick-up, zeker als je gaat kamperen met een daktent.
De grotere steden worden verbonden door snelwegen. Deze kun je herkennen aan de letter ‘B’. De snelwegen zijn goed berijdbaar en geasfalteerd. De maximale snelheid hier is 120 km/u. Daarnaast kent Namibië veel onverharde wegen. Deze worden aangeduid met ‘D’ of ‘C’. De maximale snelheid op deze wegen is 80 km/u, maar door de vele kuilen is deze maximumsnelheid niet altijd aan te raden.
Een paar handige dingen om rekening mee te houden als door Namibië rijdt:
- In Namibië wordt aan de linkerkant van de weg gereden.
- Het wordt afgeraden om in het donker te rijden, omdat de wegen vaak niet verlicht zijn en wilde dieren vaak in het donker oversteken.
- De afstanden zijn enorm. Soms zit je wel 6 uur of langer in de auto.
- De onverharde wegen kunnen diepe kuilen hebben. Rij hier dus voorzichtig. Vooral in het zuiden bij het Namib-Naukluft Nationaal Park vind je veel van deze wegen. Door de stofwolk kun je al zien dat er enkele kilometers voor je een andere auto rijdt.
- Reken altijd wat tijd bovenop de tijd dat Google Maps aangeeft. 6 uur op Google Maps kan in de werkelijkheid 7-8 uur zijn.
- Er zijn weinig tankstations, dus het is aan te raden om bij elk tankstation die je tegenkomt de auto weer vol te tanken. Zo voorkom je dat je in de middle of nowhere met een lege tank komt te staan.
Kijk voor meer handige dingen en praktische info omtrent het rijden in Namibië op de site van de ANWB.
Douaneregels Namibië
Als je naar Namibië reist, heb je een paspoort nodig die nog minstens 6 maanden geldig is. Als je minder dan 3 maanden blijft, heb je geen visum nodig. Wel kunnen ze bij de douane vragen om een bewijs dat je het land binnen 3 maanden weer verlaat. Dit kun je bewijzen door bijvoorbeeld een retourticket te kunnen laten zien.
Gezondheid Namibië
Hoewel het niet verplicht is, is het wel aan te raden om een aantal vaccinaties te halen als je naar Namibië gaat. In Namibië komt bijvoorbeeld op sommige plaatsen Malaria voor, en kunnen ziektes als dengue, chikungunya en zika voorkomen. Ook komt hondsdolheid voor. Neem daarom altijd contact op met een arts als je gebeten wordt, door bijvoorbeeld een hond of ander zoogdier. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies en meer praktische info omtrent vaccinaties in Namibië.
Over het algemeen is de medische zorg in Namibië goed. De grotere steden hebben moderne ziekenhuizen. Door de enorme afstanden moet je soms wel een stukje rijden voordat je medische zorg hebt. Het is wel verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten voordat je naar Namibië gaat.
Ook handig om te weten: over het algemeen kun je het kraanwater in Namibië drinken, al kan deze wel een lichte chloor smaak hebben. Ook kan het maag- en darmklachten veroorzaken, omdat wij dit water niet gewend zijn. Het is daarom het beste om water uit flessen te drinken.
Elektriciteit & internet Namibië
Namibië maakt gebruik van een 220 Volt netwerk. De stopcontacten hebben 3 ronde gaten. Het is daarom aan te raden om een wereldstekker mee te nemen. Je kunt ook een adapter type M (Zuid-Afrika) of type D (India) gebruiken.
De steden van Namibië zijn relatief modern. Je zal hier dan ook wel op meerdere plekken openbare plaatsen met wifi vinden. Ook hotels en hostels hebben over het algemeen wifi. De roamingskosten voor internetten in Namibië zijn redelijk hoog, dus het is slim om je telefoon zo in te stellen dat je alleen gebruik kunt maken van de wifi netwerken.
Munteenheid Namibië
De munteenheid van Namibië is Namibische dollar (NAD). Bekijk voordat je op reis gaat, wat de huidige wisselkoers is. De prijzen in Namibië liggen een stuk lager dan in Nederland. Hou er wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden, vooral tijdens het hoogseizoen, wat hoger kunnen zijn dan de gemiddelde prijzen in Namibië.
Ook handig om te weten: in de moderne stedelijke gebieden van Namibië kun je over het algemeen gewoon met een pinpas of creditcard betalen. Toch is het wel verstandig om ook wat contant geld bij je te hebben. Hou er wel rekening mee dat er niet veel pinautomaten zijn.
Taal Namibië
De officiële taal in Namibië is Engels, dus dat is lekker makkelijk. Daarnaast wordt er ook veel Afrikaans en Duits gesproken. Ook worden er nog een aantal (lokale) etnische talen gesproken.
Tijdsverschil met Namibië
Namibië valt in tijdzone UTC +2. Nederland ligt in UTC+1. Sinds 2017 heeft het land geen zomertijd meer. Dat betekent dat er in onze zomertijd geen tijdsverschil meer is. In onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later dan in Nederland.
Veiligheid Namibië
Hoewel wij ons geen moment onveilig hebben gevoeld in Namibië, is het goed om alert te zijn. Vooral in Windhoek en Swakupmund vinden regelmatig berovingen plaats. Daarom wordt ook aangeraden om alles met de auto te doen. Ga in ieder geval niet alleen over straat, al helemaal niet als het donker is.
De meeste huizen, restaurants, hotels etc zitten ook achter muren met beveiligingspoorten. En toen wij bijvoorbeeld boodschappen aan het doen waren in Swakupmund, heeft een beveiliger van het winkelcentrum de hele tijd bij ons gestaan toen wij onze boodschappen in de auto laadden. Toch is Namibië een van de meest veilige Afrikaanse landen.
Bezienswaardigheden Namibië
Naast handige dingen en praktische info, wil je natuurlijk ook weten wat de belangrijkste bezienswaardigheden van Namibië zijn. De meeste mensen gaan naar Namibië om wilde dieren te spotten. Dit kan het beste in Etosha Nationaal Park, waar je vele olifanten, giraffen, luipaarden, springbokken tegen gaat komen. Maar als je geluk hebt, zie je daar ook leeuwen, luipaarden en neushoorns. Ook bij het Waterplateau Nationaal Park kun je veel dieren spotten. Maak ook zeker een stop in het woestijnlandschap van Damaraland.
Een andere bezienswaardigheid die je niet mag overslaan, is het Namib-Naukluft Nationaal Park. Hier vind je de Sossusvlei en prachtige, oranje glooiende woestijnduinen. De steden Windhoek en Swakupmund zijn ook leuk om even te stoppen, maar gaan waarschijnlijk niet het hoogtepunt van je vakantie in Namibië zijn.
Lees ook: Reisroute: langs de bezienswaardigheden van Namibië
Slapen in Namibië
Afhankelijk van de manier waarop je door Namibië reist, slaap je op campingplaatsen of in hotels/resorts. Wij hebben met een auto met (dak)tent door Namibië getrokken. In de Nationaal Parken sliepen wij veel op de campings van NWR (Namibia Wildlife resorts). Buiten de nationaal parken kun je vaak kleinschalige campings boeken (de Lonely Planet heeft veel praktische info voor campings in Namibië). Hou er wel rekening mee dat er niet heel veel accommodaties in Namibië zijn. Reis je in het hoogseizoen, dan is het verstandig om minstens een paar maanden van te voren te boeken.
Slapen in Namibië
NWR – Bekijk campingplaatsen & resorts
Trivago – Bekijk accommodaties
Tripadvisor – Bekijk hotels en resorts
Eten en drinken in Namibië
Doordat Namibië een voormalig Duitse kolonie is, heeft de Namibische keuken nog veel Duitse invloeden. Sta er dan ook niet van te kijken dat je ineens een apfelstrudel op het menu ziet staan. Ook heeft de Duitse koloniale tijd ervoor gezorgd dat er een aantal lokaal gebrouwen biermerken zijn, zoals de Windhoek Lager.
Door de droogte in het land, is er een schaarste aan groenten. Het zal je daarom ook opvallen dat men in Namibië veel vlees eet. Voornamelijk wild zoals Kudu, antilope of soms giraf of zebra. Dit vlees wordt meestal gegrild of op de barbecue klaargemaakt. ‘Braaien’ is dan ook een sociale gebeurtenis. Op de campings zal je ook regelmatig een Braai zien staan.
In de steden Windhoek en Swakupmond heb je verschillende restaurants. Op de andere plekken ben je vooral op het restaurant van je hotel of resort aangewezen. Omdat wij in Namibië vooral gekampeerd hebben, hebben we niet veel in restaurants gegeten. Deze twee restaurants hebben we wel geprobeerd en kunnen we zeker aanraden:
- Joe’s Beerhouse, Windhoek. Een gezellige Pub in een Afrikaanse stijl. Je kunt hier vooral veel vleesgerechten krijgen, en bijvoorbeeld een Zebra of Springbok proberen.
- Kücki’s Pub, Windhoek. Aan de buitenkant ziet het er niet erg interessant uit, maar binnen hangt een hele leuke sfeer. Ook hier kun je goede vleesgerechten krijgen, ook van de dieren die je tijdens je safari ziet.
Vond je deze handige dingen en praktische info over Namibië nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.