Voordat je op reis gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf in te lezen over het land waar je naartoe gaat. Je wilt tenslotte niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Ben jij van plan om binnenkort naar Kroatië te gaan? Hier kun je alle handige dingen en praktische info terugvinden die je nodig hebt als je een reis naar Kroatië aan het plannen bent.
Weer en beste reistijd Kroatië
Een van de meest handige dingen om te weten voordat je naar Kroatië gaat, is natuurlijk wanneer je het beste kunt gaan. Kroatië kent relatief warme, droge zomers en relatief koude, natte winters. Vooral het binnenland van Kroatië kan in de winter koud en nat worden. De beste reistijd voor Kroatië is grofweg van mei tot en met september. Het is dan over het algemeen zo’n 20-25 graden. Vooral aan de kust kan het zo’n 30 graden worden. Deze kans is het grootst in de maanden juli en augustus.
Ga jij vooral naar Kroatië voor de stranden en het warme weer, dan zijn juli en augustus de beste maanden. Maar dit zijn ook de drukkere, toeristische en duurdere maanden. Het is daarom zeker ook de moeite waard om Kroatië in juni of september te bezoeken. De temperaturen zijn dan nog steeds goed, maar het is er dan wel veel rustiger.
Een reis naar Kroatië boeken
Een vakantie naar Kroatië kun je heel eenvoudig zelf regelen. Vaak is het een kwestie van de auto pakken en een hotel, vakantiehuisje of camping boeken. Als je met het vliegtuig gaat, kun je ook heel eenvoudig een vlucht boeken, en daarnaast los een accomodatie en eventueel een huurauto regelen.
Wil je toch graag via een organisatie boeken, of een georganiseerde (rond)reis maken? Ook dan zijn er verschillende opties:
Reizen naar Kroatië
Djoser – Bekijk rondreizen
Koning Aap – Bekijk rondreizen
Riksja Travel – Bekijk rondreizen
Sawadee – Bekijk rondreizen
Shoestring – Bekijk rondreizen
SNP natuurreizen – Bekijk rondreizen
Sunweb – Bekijk vakanties
TUI – Bekijk vakanties
Hoe kom je in Kroatië
De meeste mensen die naar Kroatië gaan, zullen met de auto gaan. Het noorden van Kroatië ligt op ongeveer 1400 kilometer rijden vanaf Utrecht, en je rijdt er ongeveer 15 uur op (afhankelijk van waar je moet zijn natuurlijk). Als je naar het zuiden van Kroatië wilt, ben je al snel 2 uur langer onderweg.
Er zijn ook veel mensen die naar Kroatië vliegen. De belangrijkste vliegvelden van Kroatië zijn die van Zagreb (ZAG), Split (SPU), Zadar (ZAD), Dubrovnik (DBV) en Pula (PUY). Hieronder vind je info over vluchten naar Kroatië praktisch samengevat:
- KLM vliegt vanaf Amsterdam naar Zagreb, Split, Zadar en Dubrovnik.
- Transavia vliegt vanaf Rotterdam/Den Haag Airport naar Split, Dubrovnik, Zadar en Pula en vanuit Amsterdam naar Split.
Reizen door Kroatië
De meeste mensen reizen door Kroatië met de auto. De wegen van Kroatië zijn over het algemeen goed onderhouden, alleen in afgelegen gebieden komen er een paar onverharde wegen voor. Ook heeft het land een aantal snelwegen die langs de belangrijke toeristische plekken komen. Hou er wel rekening mee dat dit vaak tolwegen zijn.
Wat wel goed is om rekening mee te houden, is dat men in Kroatië over het algemeen een wat agressievere rijstijl heeft, en dat gevaarlijke inhaalmanoeuvres daar heel normaal zijn. Kijk voor meer handige dingen en praktische info over rijden in Kroatië vooral ook even op de site van de ANWB. Wil je niet met de auto door Kroatië reizen? Dan zijn lokale bussen of Flixbus goede opties.
Douaneregels Kroatië
Ondank dat Kroatië lid is van de EU, kun je niet ‘vrij reizen’ naar dit land. Dat komt omdat Kroatië (nog) geen onderdeel van het Schengengebied is. Hierdoor vinden er aan de grenzen altijd paspoortcontroles plaats. Ga je met de auto? Hou dan altijd rekening met een kleine oponthoud aan de grens. Vooral de grenzen aan de kust tussen Slovenië en Istrië zijn behoorlijk druk.
Een Europese identiteitskaart is voldoende om mee naar Kroatië te reizen. Een paspoort is niet nodig. Deze moet nog wel geldig zijn natuurlijk. Ook heb je geen visum nodig als je naar Kroatië gaat. Meer praktische info en handige dingen om te weten omtrent de douaneregels van Kroatië vind je op Nederland Wereldwijd.
Gezondheid Kroatië
De medische zorg in Kroatië is van goede kwaliteit. Het is wel verstandig om van te voren een goede reisverzekering af te sluiten. Met een Europese zorgpas, ook wel EHIC (European Health Insurance Card) genoemd, heb je recht op noodzakelijke medische zorg als je deze tijdens je vakantie in Kroatië nodig hebt.
Ook heb je over het algemeen geen inentingen nodig. Wel zijn er aanbevelingen voor bijvoorbeeld hepatitis B en Rabiës. Ook is het wel verstandig om uit te kijken voor teken. Kijk op www.lcr.nl voor het actuele advies omtrent vaccinaties.
Elektriciteit & internet Kroatië
Kroatië maakt net als Nederland gebruik van een 230 Volt netwerk. Ze hebben hier ook dezelfde stopcontacten en stekkers, dus je hebt geen wereldstekker nodig. Handig!
Aangezien Kroatië onderdeel is van de EU, kun je je internetbundels en belbundels gewoon gebruiken. De internetverbinding is over het algemeen goed, maar houdt er rekening mee dat er op de iets meer afgelegen gebieden geen internetdekking kan zijn. Ook zijn de meeste hotels en restaurants voorzien van wifi.
Munteenheid Kroatië
Hoewel Kroatië lid is van de EU, kun je hier nog niet met de euro betalen. Waarschijnlijk zal de euro in 2023 hier ingevoerd worden. Tot die tijd is de munteenheid van Kroatië de Kuna (HRK). Bekijk voor je vertrek wat de wisselkoers is.
In de meeste restaurants en supermarkten op de toeristische plekken kun je gewoon met je bankpas betalen. Toch is het verstandig om ook een creditcard en wat contant geld mee te nemen, omdat er ook genoeg genoeg plekken zijn waar je contant moet betalen. Er zijn overigens voldoende pinautomaten in Kroatië, mocht je wat geld op willen nemen.
De prijzen in Kroatië liggen over het algemeen iets lager dan in Nederland. Wie denkt dat Kroatië super goedkoop is, komt van een koude kermis thuis. Vooral in de toeristische gebieden zijn de prijzen van restaurants en accommodaties de laatste jaren toch wel wat omhoog gegaan.
Taal Kroatië
In Kroatië wordt Kroatisch gesproken. In de toeristische gebieden zul je echter prima met Engels vooruit kunnen. Aan de kust, vooral op Istrië, wordt ook nog een beetje Italiaans gesproken.
Tijdsverschil met Kroatië
Er is geen tijdsverschil met Kroatië. Ook handig om te weten: in Kroatië wordt de klok ook verzet naar de winter- en zomertijd. Precies op dezelfde dagen als bij ons, dus daar hoef je in ieder geval geen rekening mee te houden.
Veiligheid Kroatië
Kroatië is een veilig land. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Je kunt dus met een gerust hart op vakantie.
Bezienswaardigheden Kroatië
Naast handige dingen en praktische info, wil je natuurlijk ook weten wat je in Dubai kunt doen. Je vind hier veel bekende bezienswaardigheden, zoals de watervallen van de Plitvice meren en Krka Nationaal Park. Daarnaast staat Kroatië bekend om zijn karakteristieke stadjes aan de kust, zoals Rovinj en Porec in Istrië en Dubrovnik, Sibenik, Trogir en Split in Dalmatië. Ook staat Kroatië erom bekend dat je hier geweldig kunt eilandhoppen. En wist je dat je in Kroatië ook veel wijnvelden kunt tegenkomen?
Zie ook: Kroatië: het land van leuke vissersdorpjes en prachtige watervallen
Slapen in Kroatië
Wat betreft accommodaties is er in Kroatië voor ieder wat wils. Zo vind je bijvoorbeeld vele grote en kleine campings aan de kust. Wij hebben in Kroatië eigenlijk altijd wel gekampeerd. Ook zijn er veel hotels en vakantiehuisjes in Kroatië te vinden. De prijzen van deze accommodaties zijn, vooral in het hoogseizoen, niet super laag.
Slapen in Kroatië
Tripadvisor – Bekijk hotels
ACSI – Bekijk campings
Belvilla – Bekijk vakantiehuisjes
Natuurhuisje – Bekijk vakantiehuisjes
Trivago – Bekijk hotels
Eten en drinken in Kroatië
De Kroatische keuken kent veel invloeden vanuit andere landen, en verschilt ook veel per regio. Zo zijn aan de kust veel Italiaanse en Griekse invloeden te vinden, terwijl in het binnenland meer Oostenrijkse en Hongaarse kenmerken zichtbaar zijn. Ook wordt er in Kroatië over het algemeen veel vis gegeten. Vooral aan de kustgebieden (en met name in Dalmatië) kun je veel gegrilde vis en schelpdieren krijgen. In Istrië zijn bijvoorbeeld de invloeden vanuit Italië het grootst: hier vind je naast vis ook veel pasta’s en risotto. In het binnenland vind je juist veel vlees van wild, en gestoofd vlees. Kroatië heeft dus wel echt een vlees georiënteerde keuken.
Wil je echt traditioneel Kroatisch eten, dan is het aan te raden om naar een Konoba te gaan. Konoba betekent Taverne, en dit zijn vaak kleine, gezellige restaurantjes met een kleine menukaart. Vaak gespecialiseerd in of vis, of in vlees. In de meer toeristische plekken vind je vaak wel een paar van deze Konoba’s, maar je vind hier vooral grotere restaurants met grotere menukaarten. En automatisch iets minder traditionele gerechten.
Een voorbeeld van zo’n typisch Kroatisch gerecht is pašticada. Dit is een een stoofschotel van rundvlees, gestoofd in wijn, droge vruchten en en verschillende kruiden zoals kruidnagel en nootmuskaat. Deze specialiteit kun je vooral in Dalmatië vinden. Een ander bekend gerecht is de štrukli: een warm deeggerecht met een vulling van kaas en room. Ook zal de naam ćevapčići je bekend voorkomen. Dit zijn een soort kruidige worstjes. Ze zijn niet puur Kroatisch, want je kunt ze in meerdere Balkan landen krijgen.
Vond je deze handige dingen en praktische info over Kroatië nuttig? Deze blogs wil je waarschijnlijk ook lezen:
Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.